Peter Björklund domare på Scandinavian mixed

Hej Peter – jag såg dig på TV under Scandinavian Mixed på Ullna? – Ja, det stämmer att jag var där som domare. Det var ganska många som såg mig har jag förstått! Det var min roligaste vecka i mina domarkläder, hoppas det blir en repris något annat år!
Hur var det, nervöst? – Visst var det pirrigt i kroppen inför veckan på Ullna, första gången jag är domare på DP Wordtour (Europatouren) och LET (Ladies European Tour)! Nu var jag inte ensam om uppdraget utan vi var 13 domare som servade dom 156 uttagna spelarna plus TD, mediapersoner, servicepersonal, TV-team, vi hade till och med en egen metrolog som bevakade vädret hela veckan. Totalt var vi ca 30 personer i organisationen plus ca 100 volontärer från Ullna och närliggande Stockholmsklubbar. Lite skämtsamt så var det nästan 1 spelare per funktionär men alla var fullt upptagna!
Hur såg dina dagar ut? – Tisdag var det träning/inspelsdag för spelarna och då vandrade vi 4 svenska domare runt banan och löste tänkta regelsituationer som eventuellt skulle uppstå. Dessutom tittade vi på spelarnas landningsområden och hur dom taktiskt spelade hålen, samt visst tittade jag lite extra på dom kända spelarna nu när jag var på insidan repen . Onsdagen var det dubbla pro-am starter med ca 100 amatörer och 1-2 professionella spelare per boll och vi vandrade vidare runt hålen. Skillnaden på onsdagen mot tisdagen var att nu hörde jag ljudet av duffade och toppade bollar blandat med proffsen underbara bollträffar, vilket ljud det blir från deras bollträffar! Under dagen hade vi avstämningsmöte med alla domare + TD där vi gick igenom fördelningen av arbetsuppgifterna under tävlingsdagarna. På tävlingar i denna storleksklass finns det många saker som normalt inte finns på banan, till exempel TV torn, läktare, scoreboard, toaletter för publik, restauranger, TV kablar, reklamskyltar osv. Reglerna för dessa TIO (Temporary Immovable Obstructions) gäller endast under större tävlingar och det var något år sedan sist så det behövde jag öva inför tävlingen, teori är en sak men det skall tillämpas på banan. Under onsdagen fick vi en extra genomgång med chefsdomaren Kevin Feeney från DP World tour – mycket intressant! Torsdag – fredag bevakade jag hål 1, 10 och 11 och fick ta alla regelfrågor eller rulings som det heter på domarspråk. Lördag var det hål 2, 3 och 4 och söndagen fick jag hål 12, 15 och 16. Vi var 6 fast stationerade domare som täckte alla 18 hål.
Men ni var 13 domare, vad gjorde övriga 7 domare? – Dom var så kallade ”rovers” och åkte omkring och bevakade speltempot samt monitorerade bollar och letade långsamma spelare, det delades ut en hel del penningböter. Rovers är även erfarna domare och vi kunde nyttja dom om man blev osäker på en ruling.
Fick du några utmanande rulings?  – Blandade svårighetsgrader i mina 7 rulings som jag fick. Det som blir lite extra var när det står 2-3 personer från Viasat/Sky chanel med kameror och mikrofoner som vill vara nära när man diskuterar rulingen med spelaren, dessutom på engelska så under min första ruling slog hjärtat lite extra! Min första ruling var med Linn Grant på hennes första slag i tävlingen, bollen landade på ett hydraliskt stödben på en mobil TV kamerabil. Jag pratade med kamerakillen och han kunde på några minuter flytta kamerabilen så det blev regel 15.2 Flyttbara tillverkade föremål som löste det hela. Jag var tvungen att prata engelska med Linn då hennes caddie är engelsktalande. Linn slog en låg J5 upp på green och gjorde birdie på hålet. Robert McEntyre dag 1 i samma publikboll som Norén/ Grant . Han hamnade vänster om fw på hål 4 och låg bakom ett serveringstält. Då tältet är i spelarens spellinje fick han lättnad på vänster eller höger sida om tältet, Robert valde höger sida och han får en TIO dropp med 2 klubblängder till höger om högra delen av tältet. Robert droppade korrekt men såg till att han fick fötterna på en asfaltsväg. Efter droppen såg han att bollen rullade ner i en liten grop och begärde då lättnad för vägen och han fick droppa ytterligare en klubblängd längre bort från hålet. Därifrån slår han bollen precis över 2 tallar och landar ca 2-3m från pinnen. Här kan vi amatörer lära hur man använder reglerna för att få så bra läge som möjligt.
Fick även en lägre ruling med John Catlin på hål 4 med en boll på spelfältet som förflyttade sig ca 1 dm. Frågan var – hade spelaren orsakat att bollen rullade iväg eller var det så att några grässtrån plötsligt gav vika och därför rullade bollen iväg? Efter ca 3-4 minuter enades vi om att bollen rubbades av naturkrafter. Tyvärr gick TV sändningen över till en intervju med Alex Norén så det blev ingen TV sändning på denna ruling. Hade även rulings med Richie Ramsay (2 ggr), Anne van Dam och Matthey Southgate.
Vad blir härnäst – The Open – Ryder Cup!  – Hade varit en dröm och blir nog en dröm då det är heltidsdomare som normalt får dom uppdragen. Jag tror att det här var toppen på min karriär men man vet aldrig! Den 18-19 juni hade jag en 54 håls juniortävling på Sigtuna GK och den kändes inte så utmanande eller pirrig MEN det är i princip samma frågor som kommer från dessa spelare och allt är lika som på Ullna men nerbantat till 2 domare, 1 TD, 2 starters, 1 scorekortsmottagare och några säkerhetsvakter. Dalsjö kommer att ha motsvarande juniortävling den 5-6 augusti – 54 hål men då är jag tyvärr upptagen med annat. Min nästa SGF tävling har jag på Sundsvalls GK den 25-26 augusti och det får avsluta årets domaruppdrag – det blev 15 hela dagar för 4 uppdrag!

Hur har vi med domare på Dalsjö, förutom du? Tyvärr är jag ensam och min önskan är att någon klubbmedlem utbildar sig till golfdomare tillsammans med mig, alltid bra att vara 2. Om någon är intresserad eller undrar om golfdomaruppdraget så kontakta mig på peterbjorklund@outlook.com.
Tack för pratstunden Peter och hoppas du får fina uppdrag framöver! – Tack själv!