Klubbens förbundsdomare

Intervju med Peter Björklund
Peter Björklund, domare och medlem Dalsjö Golfklubb

Hej Peter, du har varit i St Andrews har jag hört?! -Ja, det stämmer. Jag har varit på en 4 dagars TARS seminarium arrangerat av R&A.
 Vad är TARS? – TARS står för Tournament Administrators and Refferes Seminar och är ett årligt seminarium med inbjudna domare från jordens alla hörn. I år var det 66 domare från 40 olika länder och 25-tal föredragshållare från R&A och DP Word tour.
Hur kom det sig att du fick åka på TARS? – Det är Svenska Golfförbundet (SGF) som utser 2 förbundsdomare från Sverige, jag och Anders Rudgårdh från Stockholm fick åka i år.
Kul för er, behöver man några förkunskaper för att få delta? – Ja, jag har ju varit förbundsdomare sedan 2007 och den erfarnheten är ett första krav. Dessutom behövde jag klara ett intagningsprov, 95 frågor som skulle besvaras på 90 minuter och gränsen var 80% vilket jag klarade med god marginal 😊. Det fanns inte tid att slå i regelböcker under provet så det gällde att kunna reglerna utantill.
Starkt jobbat! Du har ju ett stort engagemang för golfen och har alltså varit förbundsdomare de senaste 15 åren?
– Ja, provet var lite svettigt faktiskt. Att vara förbundsdomare är intressant då reglerna nästan årligen justeras, till det bättre tycker jag.
Jag håller med dig, absolut till det bättre. Fick du lära dig några nya golfregler?
– Nej dom befintliga golfreglerna har jag bra koll på och seminariet behandlade allt övrigt förutom reglerna.
Som vad då, undrar jag ju då? – Vi gick igenom • Domarens agerande med spelaren • Hur banan markeras inför tävling • Tävlingens Lokala regler • Avbrott/ återupptagande av spel • Speltempo (Pace of Play) • Klubbor/ bollar/ utrustning bestämmelser • Start och recording Det var många rutinerade föredragshållare med många års erfarenheter från alla majors, världstourer, Ryder Cup, Solheim Cup och naturligtvis The Open som är R&A’s största tävling. Det berättades om händelser med spelare, domare, tävlingsledning och speciellt behandlades The Open 2015 på St Andrews. Den som kommer ihåg den tävlingen så var det kraftigt regn, stormbyar med avbrott i spel både på fredag och lördag. Dag 3 spelades klart på söndagen och dag 4 avslutades med playoff på måndagen. Gissa om det var svettigt för tävlingsledningen! Vi fick se intressanta filmklipp från tävlingen. En spelare hade en 5dm putt och plötsligt tog vinden bollen och den stannade 4 meter längre bort. Enligt golfreglerna 2015 så skulle bollen spelas från dess nya punkt, med dagens regler skall en boll som återplacerats på green och påverkas av vind/vatten/utomstående alltid återplaceras utan plikt.
Gäller allt detta även hos oss amatörer? – Absolut, om vi måste ställa in eller avbryta en klubbtävling på Dalsjö så uppstår samma frågeställningar som på The Open men vi slipper hantera TV sändningar, pressen eller +50.000 i publiken med bokade hotelrum, flyg hem etc.
Fick du möjlighet att spela någon runda på Old Course?
 – Tyvärr inte, det var schemalagd tid mellan 9 till 18 varje dag. Dessutom är det lite vanskligt väder i början av februari – på en linksbana i Skottland så jag valde att åka hem till längdskidåkningen i Grövelsjön.
Vad händer i sommar, har du några uppdrag? – Jag har 2 tävlingar som TD (Tournament Director), en på Kårsta GK och en på Sundsvalls GK. Utöver det har jag 2 uppdrag som FD (Förbundsdomare) varav en på Sigtuna GK och den 8 – 11 juni kommer jag att vara domare på Volvo Scandinavian Mixed på LET och DP Word tour på Ullna Golf – riktigt läckert! Linn Grant är försvarande mästare och Annika Sörenstam är värd. Bara att hoppas man inte gör någon ”groda” i tävlingen.
Med din rutin ska det nog går bra. Kommer vi att märka några förändringar på Dalsjö i år kopplat till din resa? – Vi i regelkommitt’en har föreslagit lite förändringar inför säsongen men dom var föreslagna före min resa. • Vi tar bort out mot gamla övningsområdet vid spel av hål 7, 8 och 9. • Vi tar bort intern out mellan hål 14/15 och mellan 9/18 • På mångas önskemål gör vi oändligt rött pliktområde vänster sida hål 8 mot skogsdungen. Dalsjö’s nya lokala regler för 2023 är publicerade på vår hemsida.
Tack för pratstunden Peter och lycka till på uppdragen i sommar och speciellt på Volvo Skandinavien mixed på Ullna. – Tack själv!

 Intervju: Johan Höglund